dissabte, 15 d’octubre de 2011

Festa dels Miquelets a Olesa de Montserrat. 3 de setembre de 2011


A Olesa de Montserrat fan una festa molt interessant que és la Festa dels Miquelets, una festa que procura fer en la mesura del possible una reproducció de la vida festiva del poble en el segle XVIII. Ells ho expliquen així en el seu bloc http://festadelsmiquelets.blogspot.com

La Festa dels Miquelets és una festa de recreació històrica creada a redós del Memorial 158, espai que Olesa de Montserrat ha dedicat en record als 158 soldats austriacistes originaris d’Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Flandes, Holanda i Catalunya morts a Olesa de Montserrat entre 1706 i 1714, en el transcurs de la Guerra de Successió. Aquest projecte va rebre l'any 2008 el suport de l’Ajuntament d’Olesa i del Departament de Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya. 

L'estudi en el que es fonamenta el Memorial 158, iniciat l'any 2007 per l'Arxiu Parroquial d'Olesa de Montserrat (APOM), ha sigut publicat per l'Ajuntament d'Olesa d e Montserrat dins d'una nova col·lecció creada per l'Ajuntament i l'APOM que té per finalitat la publicació de monografies de temàtica històrica i cultural, realitzades a partir de la recerca directa a les fonts documentals relacionades amb Olesa de Montserrat i el seu entorn: Quaderns d'Olesa.

La Festa dels Miquelets vol ser un homenatge als 158 morts austriacistes, als Consells de Guerra celebrats a la vila d'Olesa de Montserrat durant l'any 1714 per l'Exèrcit Català d'Exterior comandat per Antoni Desvalls i de Vergós, el Marquès del Poal, i als Miquelets d'Olesa. 

Nosaltres només vam poder veure el ball del grup precedent de Sa Cobla Mínima i vam poder degustar un deliciós sopar que va consistir bàsicament en un porc que el van tenir tota la tarda rostint-se al foc de llenya a la plaça del poble, com segurament es deuria fer a l'època. Ens el van servir en uns plats de fang fets per a l'ocasió i que ens vam poder endur a casa.
Després del sopar vam fer el nostre ball folk occità i vam tancar la jornada del dissabte.