dimecres, 27 de maig del 2015

11/05/15 Mirabèl a les 20enes Jornades Occitanes de la UAB

Nosaltres fem 10 anys i ells en fan 20. 

Per nosaltres ha estat molt especial poder recordar aquests inicis, i és per això que vam proposar  a l'Arxiu Occità de la UAB la possibilitat d'oferir com a regal aquest Itinerari Musical per Occitània, que a  més a més s'ha pogut emmarcar dins de les 20enes Jornades Occitanes.



Els inicis de Mirabèl es deuen a la trobada entre en Rafèu Sichel i en Joan Codina Vila i les seves ganes de trobar-se per tocar repertori de l'altra banda dels Pirineus, i la proposta de l'Arxiu Occità de la UAB (on aleshores en Rafèu hi treballava) de trobar un grup de música occitana que pogués tocar per la Festa Major de la UAB. Estem parlant del novembre de l'any 2004 i d'un inici de curs amb assaigs cap al tard a l'Arxiu Occità per preparar aquell primer concert. En aquells temps Mirabèl era un quartet de músics format per en Rafèu Sichel, l'Helena Casas, en Joan Codina Vila i l'Ermengol Marcos.



Hi van anar seguint alguns concerts, tots ells molt esporàdics i sota demandes concretes. L'Helena sempre liada en mil projectes va anar deixant el grup i Mirabèl va funcionar a trio. No va ser fins l'any 2008 que Mirabèl prepara un repertori pensat específicament al ball tradicional i folk, comença a gestar l'espectacle pedagògic i divulgatiu de l'Itinerari Musical per Occitània i treu a la llum l'any 2009 una primera maqueta amb una representació del repertori de ball folk occità: Tasta... e dança! Des d'aleshores els concerts i projectes de Mirabèl han sigut regulars, constants, amb projecció i amb voluntat de ser agents molt actius en la divulgació de la cultura actual occitana.

I ara estem aquí, passats 10 anys, amb en Pol Aumedes prenent el relleu d'en Rafèu. 



La Sala Teatre de la UAB és un espai de luxe. Mai havíem tingut una pantalla tan enorme per les projeccions. L'acústica del lloc és fantàstica. El públic escàs, però significatiu: l'Antoni Rossell de l'arxiu, l'Ignasi Ruíz que és qui ens va fer les fotografies, la Sandra...

Hem pogut aprofitar que era el dilluns de la Salut a Sabadell, perquè no és fàcil fer un concert en dilluns i migdia. Ens cal dinar a corre-cuita. No hi ha temps per un pastís d'aniversari ni per brindar, però segur que ens hem dit: per molts anys més!